*Acest articol este sponsorizat de ETF BET Patria-Tradeville administrat de Patria Asset Management. Ai auzit vorbindu-se în jurul tău despre investiții în ETF-uri dar nu știi ce sunt acestea și…

*Acest articol este sponsorizat de ETF BET Patria-Tradeville administrat de Patria Asset Management.

Ai auzit vorbindu-se în jurul tău despre investiții în ETF-uri dar nu știi ce sunt acestea și la ce se referă lumea? În articolul de astăzi îți voi prezenta ce sunt ETF-urile, ce caracteristici au, cum funcționează ele și care sunt avantajele și dezavantajele lor.

Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe videoclipul de mai jos:

Ce este un ETF?

Ca să înțelegi ce este un ETF, mai întâi trebuie să cunoști ce este un Fond Mutual și cum funcționează el.

Un Fond Mutual este un vehicul de investiții ce atrage bani de la un număr foarte mare de investitori. Respectivii bani sunt încredințați unui manager de portofoliu care îi plasează în diferite instrumente financiare cu scopul de a obține profit. Iar fiecare investitor deține o parte din Portofoliul de Investiții creat de manager proporțional cu suma de bani pe care a investit-o. Asta este tot ce trebuie să cunoști despre Fonduri Mutuale ca să înțelegi despre ce voi vorbi în continuare. Însă, dacă vrei să afli mai multe informații îți recomand să urmărești acest videoclip unde intru în mult mai multe detalii.

Un ETF este foarte asemănător unui Fond Mutual însă are câteva caracteristici definitorii.

Termenul ETF este o abrevierea a sintagmei Exchange Traded Fund care, în limba română, se traduce ca Fond Tranzacționat la Bursă. Așadar poți să privești ETF-urile drept o combinație între un Fond Mutual, deoarece atrage bani de la un număr mare de investitori, și o acțiune individuală deoarece acțiunile ETF-ului, care poartă denumirea de unități de fond, pot fi cumpărate sau vândute pe parcursul întregii zile atunci când Bursa este deschisă.

De obicei, ETF-urile sunt gestionate pasiv. Asta înseamnă că în loc să aibă un manager de portofoliu care încearcă să găsească acele instrumente financiare care să-i aducă niște rezultate superioare Pieței de Capital per total, ele replică performanța unui indice bursier. Asta înseamnă că atunci când valoarea indicelui bursier pe care-l urmărește crește, crește și valoarea portofoliului. Iar când valoarea indicelui bursier scade, la fel se întâmplă și cu valoarea portofoliului.

Datorită faptului că sunt gestionate pasiv, ETF-urile tind să aibă costuri de administrare mai mici decât Fondurile Mutuale care, în general, sunt gestionate activ. Asta le face mult mai populare printre investitori. Dar trebuie menționat că există și ETF-uri gestionate activ. Dar pentru că ele sunt într-un număr mic, în cadrul articolului mă voi referi exclusiv la cele gestionate pasiv.

Acum că ai înțeles ce este un ETF, hai să vedem cum funcționează el.

Cum funcționează un ETF?

Și vom începe cu procesul de a creare a unui ETF care arată în felul următor. 

Un administrator de fond dorește să creeze un ETF ce replică performanța unui indice bursier. În acel moment, un investitor specializat, ce poartă denumirea de Participant Autorizat, cumpără acțiunile companiilor ce intră în componența indicelui respectiv în proporțiile necesare. Ulterior, Participantul Autorizat schimbă toate acțiunile pe care le-a cumpărat pentru un număr de unități de fond ale ETF-ului nou creat care acum au exact aceeași valoarea cu cea a activelor cedate. Acțiunile primite de administratorul fondului reprezintă Portofoliul de Investiții al ETF-ului.

Apoi, Participantul Autorizat vinde unitățile respectivului ETF către investitorii obișnuiți pentru a-și recupera banii. Astfel, investitorii dețin indirect ac tivele aflate în portofoliul ETF-ului proporțional cu numărul de unități pe care le dețin. 

Acesta este și motivul pentru care cei care investesc într-un ETF obțin dividendele sau dobânzile pe care le plătește fondul la anumite intervale de timp. În plus, investitorii beneficiază și de pe urma reinvestirii automate a banilor cu scopul de a cumpăra mai multe active care sunt adăugate în portofoliu.

Ulterior, investitorii de retail vând și cumpără unitățile ETF-ului pe diferitele burse unde el este listat pentru a-și atinge propriile obiective financiare.

Mai sunt două lucruri importante pe care vreau să le menționez aici. 

Deși ETF-urile sunt create cu scopul de a replica performanța activelor pe care le dețin în portofoliu, ele se tranzacționează la prețurile stabilite pe Piața de Capital. De aceea, uneori, prețul lor diferă de cel al activelor individuale pe care le au în Portofoliul de Investiții. Însă, pe termen lung piața corectează deficiențele. 

În plus, datorită diferitelor comisioane percepute, randamentele unui ETF sunt puțin mai scăzute decât cele ale indicelui pe care-l urmăresc.

Iar pentru că am abordat subiectul creării unui ETF, aș vrea să acord câteva momente pentru a mulțumi sponsorului acestui articol .

este administrat de Patria Asset Management și este primul și singurul ETF tranzacționat la Bursa de Valori București. Strategia sa este să replice evoluția indicelui BET, principalul indice al BVB. Asta înseamnă că, achiziționând o singură unitate de fond, investești în mod indirect în toate cele mai tranzacționate 17 companii listate la Bursa de la București.

Personal eu investesc în întrucât mi se pare foarte potrivit pentru cei care au o abordare mai pasivă asupra investițiilor.

Tipuri de ETF-uri în care poți investi

În lumea investițiilor se glumește că există un ETF pentru orice tip de investiție. În consecință, investitorii au la dispoziției numeroase ETF-uri în care-și pot plasa banii. Însă ETF-uri pot fi împărțite în câteva categorii mari. Iar în continuare voi face o scurtă prezentare a fiecărei categorii de ETF disponibilă.

ETF-uri de acțiuni. Acestea dețin în portofoliu exclusiv acțiuni iar obiectivul lor este să replice performanța unui indice bursier cum ar fi BET, S&P 500 sau FTSE All-World

O subcategorie a ETF-urilor de acțiuni o reprezintă ETF-urile care sunt concentrate pe anumite sectoare. De exemplu, dacă îți dorești să investești în companii care activează într-o anumită industrie cum ar fi Sănătate sau Servicii Financiare vei găsi ETF-uri specializate pe așa ceva.

Tot în categoria ETF-urilor de acțiuni intră și ETF-urile de REIT-uri, adică acele ETF-uri care investesc exclusiv în companii care administrează proprietăți imobiliare.

ETF-uri care investesc în obligațiuni. Ele investesc exclusiv în instrumente cu venit fix care pot fi de mai multe tipuri: Titluri de Stat (emise de guvern), Obligațiuni Municipale (emise de autoritățile locale) sau obligațiuni corporative (emise de diverse companii).

ETF-uri care investesc în mărfuri. Acestea dețin în portofoliu diferite mărfuri tranzacționate la Bursă cum sunt aurul, argintul sau petrolul.

ETF-uri cu levier. Ele încearcă să amplifice de două sau de trei ori randamentele obținute în mod obișnuit de un ETF care urmărește un indice. Dar trebuie să ții minte că în cazul ETF-urilor cu levier atât câștigurile cât și pierderile sunt amplificate. De obicei ele sunt folosite pentru investiții pe termen scurt.

ETF-uri Inversate. Acestea performează atunci când indicele pe care-l replică scade. Cu alte cuvinte, atunci când are loc o corecție pe Bursă, valoarea ETF-ului crește cu același procent. La fel ca ETF-urile cu levier, ele sunt folosite în special pe termen scurt și pot provoca pierderi masive atunci când piața fluctuează.

La fel ca orice al tip de investiție, investiția în ETF-uri are atât avantaje cât și dezavantaje. Iar în continuare îți voi prezenta care sunt ele.

Avantajele ETF-urilor

Un prim avantaj al ETF-urilor este prețul lor relativ redus comparativ cu prețul acțiunilor pe care le deține în portofoliu. 

Ar fi foarte scump pentru un simplu investitor să cumpere acțiuni la toate companiile dintr-un anumit indice bursier. De exemplu dacă vrei să investești în primele 5 companii din indicele S&P 500 trebuie să dispui de peste 7.000 USD ca să cumperi câte o acțiune din fiecare. În schimb, prețul unei unități într-un ETF ce replică întreg indicele S&P 500 este sub 500 USD.

Un al doilea avantaj al ETF-urilor este diversificarea. ETF-urile conțin sute sau chiar mii de instrumente financiare în portofoliul lor. Iar tu, cu o singură achiziție, deții o părticică din fiecare dintre ele.

Diversificarea este cea care te protejează în momentul în care o companie trece printr-o perioadă proastă iar prețul acțiunilor sale scade foarte mult. Efectul negativ al unei astfel de scăderi este minimizat de faptul că celelalte companii din portofoliu funcționează în continuare în parametri normali.

Un al treilea avantaj al ETF-urilor este transparența. Orice persoană care are acces la internet poate să vadă evoluția prețului unui ETF în orice moment al zilei. De asemenea, știi în orice moment care sunt activele în care a investit fondul.

Un al patrulea avantaj îl reprezintă varietatea. Așa cum am arătat și mai devreme, există ETF-uri pentru toate clasele majore de active. De aceea este ușor să găsești ceva potrivit pentru portofoliul tău de investiții.

Un al cincilea avantaj al ETF-urilor îl reprezintă beneficiile fiscale. Datorită faptul că majoritatea ETF-urilor sunt gestionate pasiv ele fac mai puține tranzacții de vânzare/cumpărare pe parcursul unui an. În consecință, impozitele pe care trebuie să le plătească administratorul fondului sunt mai mici comparativ cu cele ale unui Fond Mutual gestionat activ. Iar asta se traduce într-un randament mai mare pe termen lung.

portofoliu investitii

Dezavantaje ale ETF-urilor

Acum că am vorbit despre părțile pozitive ale ETF-urilor, e momentul să acoperim și părțile lor negative. La capitolul dezavantaje putem include.

În primul rând, costurile de tranzacționare. În afara comisioanelor de administrare totale pe care trebuie să le plătești ca investitor, datorită faptului că ETF-urile sunt tranzacționate la Bursă, s-ar putea să plătești niște comisioane de tranzacționare brokerului. Acestea sunt separate de celelalte comisioane și se plătesc la fiecare tranzacție de cumpărare sau vânzare.

Mulți brokeri, precum XTB, Trading 212 sau eToro au renunțat la comisionul tranzacționare. Alții, precum TradeVille sau Interactive Brokers nu au făcut-o.

Un al doilea dezavantaj al ETF-urilor îl reprezintă potențialele probleme de lichidiate. La fel ca orice alt instrument tranzacționat la Bursă, ca să poți vinde unități ale unui ETF trebui să găsești pe cineva care să cumpere la prețul cerut de tine. În cazul ETF-urilor foarte populare, care gestionează active de sute de milioane de EUR, asta nu este o problemă. Însă, la acele ETF-uri care sunt mai de nișă, s-ar putea să dai peste anumite probleme când dorești să le vinzi din portofoliu.

Un al treilea dezavantaj îl reprezintă riscul ca ETF-ul să se închidă. Unul din motivele principale pentru care se poate întâmpla asta este faptul că fondul nu reușește să-și acopere costurile de administrare. 

Cu toate astea, cea mai mare inconveniență a închiderii unui ETF este faptul că investitorii ar putea fi nevoiți să vândă mai repede decât și-ar fi dorit. Iar această operațiune poate presupune încasarea unei pierderi sau plătirea unor taxe pe câștigurile realizate. La asta se adaugă deranjul provocat de faptul că trebuie să reinvestești banii care au devenit dintr-o dată disponibili.

Un al patrulea dezavantaj îl poate reprezenta câștigurile obținute. Atunci când investești într-un ETF ce replică performanța unui indice bursier o să obții randamentul pe care-l are indicele. În consecință, investind în ETF-uri nu o să găsești „următorul Google” sau „următorul Amazon”. Cu toate astea, raportat la efortul depus, istoria ne arată că randamentul mediu al pieței poate fi foarte profitabil.

Cuvinte de încheiere

După cum bine știi eu sunt un fan al ETF-urilor și ele reprezintă cea mai mare parte a investițiilor mele pe Piața de Capital. De aceea le și recomand investitorilor începători care caută o abordare pasivă asupra investițiilor. Ele sunt relativ ușor de înțeles, sunt accesibile din punct de vedere a prețului, îți permit să te diversifici foarte ușor, iar pe termen lung au demonstrat că pot aduce niște randamente foarte bune.

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Cum ți se par ETF-urile ca instrumente de investiții? Investești sau ai vrea să investești în ele? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.