La finalul lunii aprilie în comunitatea de finanțe personale din SUA a avut loc un mic conflict. Ramit Sethi, autorul a postat un tweet în care a afirmat că: „Simpla…

 La finalul lunii aprilie în comunitatea de finanțe personale din SUA a avut loc un mic conflict. Ramit Sethi, autorul a postat un tweet în care a afirmat că:

„Simpla decizie de a-ți spori Rata de Economisire, și respectiv procentul din venit destinat investițiilor, cu 1% în fiecare an îți va aduce un beneficiu mai mare decât toți banii pe care-i dai pe cafea, pe tot parcursul vieții.

Concentrează-te pe întrebarea de 30.000 USD, nu pe cea de 3 USD.”

Rata de Economisire reprezintă raportul dintre suma de bani destinată economiilor și investițiilor, și venitul net lunar.

La această afirmație, planificatorul financiar Meg Bartlet a răspuns cu următoarea postare:

„De fiecare dată când văd pe cineva vorbind despre a investi un procent suplimentar de 1% din venit, mă gândesc tot timpul la următoarea lecție:

  • Dacă alegi să muncești o lună în plus înainte de a te retrage din activitate este ca și cum ai investi 1% din venit în plus, în fiecare an, timp de 10 ani.
  • Iar dacă alegi să muncești 3 – 6 luni în plus, e ca și cum ai investi suplimentar 1% din venit, în fiecare an, timp de 30 ani.”

La prima vedere, afirmația lui Ramit Sethi are sens. Cu cât economisești și investești un procent mai mare din venit, cu atât ar trebui să ajungi mai repede cu Portofoliul de Investiții la suma care-ți asigură Liniștea Financiară. În consecință, te poți retrage mai repede din activitate.

Însă oare este valabilă în toate situațiile?

Intrigat de cele două afirmații, și inspirat de Nick Maggiulli de la Rithholz Wealth Management, m-am gândit să fac câteva simulări ca să văd:

  1. Cu câți ani te-ai putea retrage mai repede din activitate dacă ai investi un procent suplimentar de 1%, 5% sau chiar 10% din venitul tău lunar?
  2. Cu câți ani te-ai putea retrage mai repede din activitate dacă ai majora procentul destinat economiilor și investițiilor cu 100 de puncte procentuale în fiecare an?

Drept urmare, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint rezultatele analizelor făcute și ce concluzii am tras eu de pe urma lor. Ca să-ți ofer un context și câteva date pe baza cărora să poți judeca mai bine cele două afirmații.

Dar poți vedea varianta video a acestui articol aici:

Condițiile experimentului pentru Investițiile Suplimentare

Iar pentru a răspunde la cele două întrebări am pornit de la următoarea stare de fapt.

Am luat ca exemplu o persoană care în prezent câștigă 5.000 RON/lună. Și în fiecare an, își majorează venitul lunar cu 5%. Bineînțeles, pentru simplitate, sunt ignorate efectele inflației.

De asemenea, am presupus că persoana respectivă investește un procent cuprins între 5% și 50% din venitul său lunar timp de 30 de ani, obținând un randament de 8%/an. 

Folosind aceste date, am calculat la ce sumă ar ajunge portofoliul său după 30 de ani de investiții în fiecare scenariu. Și am presupus că asta ar fi suma pe care ar trebui să o acumuleze ca să atingă Libertatea Financiară.

Ulterior, am calculat în cât timp ar ajunge persoana respectivă la aceeași valoare a Portofoliul de Investiții dacă ar face un efort pentru a investi un procent suplimentar din venitul său lunar. Iar aici am analizat 3 scenarii:

  • cel în care investește 1% în plus din venitul său lunar
  • cel în care investește 5% în plus din venitul său lunar
  • cel în care investește 10% în plus din venitul său lunar

Iar apoi, am calculat cu câte luni mai devreme ar atinge persoana respectivă Liniștea Financiară în fiecare din cele 3 situații.

La final, am analizat și scenariul propus de Ramit Sethi în care persoana respectivă ar fi majorat în fiecare an cu 1% suma destinată investițiilor.

Bun! Acum că am clarificat cum anume am abordat analiza, hai să vedem ce ne spun cifrele?

Cu cât timp te-ai putea retrage din activitate mai devreme dacă ai investi un procent suplimentar de 1%, 5% sau 10% din venit?

Tabelul care a apărut acum pe ecran arată cu câți ani s-ar reduce perioada de timp necesară pentru a ajunge la aceeași valoare a portofoliului dacă persoana din exemplul nostru ar investi lunar un procent suplimentar de 1%, 5% sau 10% din venit.

Rata de Economisire Curentă1% MAI MULT5% MAI MULT10% MAI MULT
5%1,756,6710,25
10%0,923,926,58
15%0,582,834,92
20%0,422,173,92
25%0,331,753,25
30%0,251,502,83
40%0,171,172,17
50%0,170,921,75

După cum se poate observa, în majoritatea cazurilor, investind un procent suplimentar de 1% din venitul lunar nu produce o diferență foarte mare. Doar într-o singură situație, și anume atunci când procentul dedicat investițiilor a crescut de la 5% la 6% din venit, timpul până când s-a ajuns la aceeași valoare a portofoliului s-a redus cu mai mult de 1 an (21 luni).

În schimb investind un procent suplimentar de  5% sau chiar 10% din venit poate face o diferență majoră.

De exemplu, dacă în prezent investești doar 5% din venitul tău lunar, și majorezi procentul la 10%, poți tăia aproximativ 6 ani și jumătate din timpul necesar pentru a strânge suma care-ți asigură Liniștea Financiară. Iar dacă majorezi procentul la 15% poți tăia peste 10 ani din orizontul investițional.

În schimb, dacă investești deja 50% din venitul tău lunar, lucrurile n-o să se schimbe radical. În funcție de procentul suplimentar din venit pe care alegi să-l investești vei tăia undeva între două luni și 21 de luni din perioada de investiții.

Deși rezultatele obținute sunt interesate, nu cred că la asta se referea Ramit Sethi când a postat tweet-ul. Cred că el propune o abordare ceva mai agresivă.

Cu cât timp te-ai putea retrage din activitate mai devreme dacă mărești anual cu 100 de puncte procentuale suma dedicată investițiilor?

Așa că am calculat cu cât timp te-ai putea retrage din activitate mai devreme dacă mărești anual cu 100 de puncte procentuale suma dedicată investițiilor. Am ales să folosesc exprimarea de „100 de puncte procentuale” pentru a sublinia că mă refer la 1% din venitul lunar total, nu să mărești cu 1% suma destinată investițiilor.

Spre exemplu, asta s-ar traduce în felul următor: începi să investești 10% din venit în primul an, în următorul an crești la 11%, apoi la 12%, apoi la 13% și tot așa până în ultimul an de investiții când ajungi să investești 39% din venitul tău lunar.

Din nou, datele arată câteva lucruri foarte interesante.

După cum se vede în tabel, dacă începi cu o Rată de Economisire de doar 5%, o astfel de abordare ar putea diminua perioada necesară până la retragerea din activitate cu aproape 9 ani și jumătate. Iar dacă începi cu o Rată de Economisire de 10%, perioada s-ar putea reduce cu 6 ani și jumătate.

În schimb, dacă economisești deja 50% din venit, pentru a atinge aceeași valoare a portofoliului, vei reduce perioada de timp necesară cu doar 2 ani.

Rata de Economisire Curentă1% MAI MULT ÎN FIECARE AN
5%9,42
10%6,50
15%5,08
20%4,17
25%3,50
30%3,08
40%2,42
50%2,00

Ce concluzii am tras în urma experimentului

Așadar ce concluzii putem trage de pe urma datelor prezentate în articol?

În primul rând, din ce am observat eu, creșterea Ratei de Economisire are un impact mai mare asupra celor care în prezent investesc mai puțini bani. Să treci de la o Rată de Economisire de 5% la una de 15% îți oferă un beneficiu marginal mai mare, decât dacă mărești Rata de Economisire de la 40% la 50%.

În al doilea rând, odată ce investești mult, să investești și mai mult nu schimbă semnificativ lucrurile. După cum s-a văzut, odată ce depășești pragul de 25%, o investiție de 1% în plus nu mai produce o schimbare majoră. Și dacă nu te grăbești foarte tare, poate merită să amâni cu câteva luni momentul retragerii din activitate ca să nu faci modificări în stilul de viață.

În al treilea rând, dacă vrei să majorezi în fiecare an suma destinată investițiilor cu câte un procent de 1% din venit, trebuie să te concentrezi pe creșterea venitului. În special dacă deja investești 40% sau 50% din venitul lunar.

Dacă optezi pentru o astfel de abordare, în timp, e posibil să ajungi să investești undeva la 70% – 80% din venitul lunar. Și nu este fezabil să faci asta dacă venitul tău stagnează.

Cuvinte de încheiere

Decizia de a investi mai mult pentru a te retrage mai repede din activitate nu este atât de simplă pe cât am prezentat-o eu în videoclip. Sunt mult mai mulți factori de care trebuie să ții cont când analizezi cât este de oportun să o faci.

Spre exemplu, suma la care trebuie să ajungi cu Portofoliul de Investiții ca să-ți poți declara Libertatea Financiară trebuie calculată în funcție de valoarea cheltuielilor anuale estimate. Nu de suma la care poți ajunge după X ani de investiții.

De asta am și inclus în Programul meu de Investiții în ETF-uri destinat ÎNCEPĂTORILOR o secțiune întreagă în care îți arăt cum o poți estima cât mai precis. Dacă vrei să afli mai multe informații despre program, apasă pe AICI.

Însă această scurtă analiză îți arată cum, după un anumit punct, dacă te forțezi să investești un procent și mai mare din venit, nu mai obții beneficii semnificative.

În ceea ce privește disputa începută la finalul lunii aprilie, eu tind să fiu de aceeași părere cu Ramit Sethi. Dacă vrei să te retragi mai repede din activitate, consider că este o abordare potrivită să faci eforturi constante pentru a-ți crește veniturile astfel încât să poți investi mai mulți bani. Și în același timp să-ți păstrezi un stil de viață confortabil.

Iar dacă în prezent economisești și investești foarte puțin, un efort suplimentar pentru a duce Rata de Economisire către 20% – 25% poate avea un impact semnificativ asupra momentului în care te poți retrage din activitate.

Însă, și Meg Bartelt are dreptate cu anumite lucruri. După cum am văzut și din exemplele de mai devreme, dacă deja investești 30%, 40% sau 50% din venit, s-ar putea să nu merite să faci sacrificii suplimentare timp de 30 de ani, doar ca să te poți retrage din activitate cu 6 luni mai repede.

Personal eu încerc să am o abordare echilibrată. Mi-am setat o dată limită pentru a mă retrage din activitate și un procent minim din venit pe care trebuie să-l investesc anual ca să mă asigur că ajung acolo.

Iar între timp, fac eforturi rezonabile atât pentru a-mi crește veniturile, cât și pentru a-mi reduce cheltuielile. Pentru că nu vreau nici să-mi periclitez șansele de a ajunge acolo când mi-am propus, dar nici să îmi refuz toate plăcerile ca să ajung acolo cu câteva luni mai repede.

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Crezi că merită să faci niște eforturi suplimentare pentru a investi din ce în ce mai mulți în fiecare an astfel încât să te poți retrage mai repede din activitate? Sau mai bine investești anual un procent minim fix din venit, și folosești veniturile suplimentare pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Oricare ar fi gândurile tale, scrie-le în secțiunea de comentarii de mai jos.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.