Pe data de 22 februarie 2023, Patria Asset Management a lansat al doilea ETF listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), și primul ETF sectorial din România: ETF Energie Patria…

Pe data de 22 februarie 2023, Patria Asset Management a lansat al doilea ETF listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), și primul ETF sectorial din România: ETF Energie Patria – Tradeville.

Luând în considerare acest eveniment, și faptul că în curând, cel mai probabil o nouă companie va fi adăugată în portofoliul său (Hidroelectrica), în articolul de astăzi vreau să vorbim despre ETF-uri Sectoriale și Tematice. Mai exact îți voi prezenta ce sunt și prin ce se caracterizează ETF-urile Sectoriale, cum se diferențiază ele de ETF-urile Tematice, și cum ai putea include astfel de ETF-uri în Portofoliul tău de Investiții.

Dar poți urmări varianta video a acestui videoclip aici:

Ce este un ETF Sectorial

Dacă nu ești familiarizat cu termenul, ETF vine de la Exchange Traded Fund. Și s-ar traduce în limba română drept Fond Tranzacționat la Bursă.

El îți permite ca, printr-o simplă achiziție de unități de fond, să investești într-o colecție diversificată de instrumente financiare cum ar fi: acțiunile, obligațiunile, mărfurile, metalele prețioase, etc. cu scopul de obține un câștig. Iar majoritatea ETF-urilor oferă diversificare largă replicând performanța unui indice bursier major (FTSE All-World, MSCI World, S&P 500, etc.).
Pentru mai multe detalii referitor la cum funcționează ETF-urile, ce caracteristici definitorii au și cum analizezi unul te invit să urmărești acest videoclip.

Ei bine, un ETF Sectorial este un Fond Tranzacționat la Bursă care investește doar în acțiunile sau instrumentele financiare care aparțin unui anumit sector economic.

La fel ca și ETF-urile obișnuite, majoritatea ETF-urilor Sectoriale replică performanța unui indice bursier. Doar că el este mai nișat și concentrat pe un anumit sector de activitate. Iar investitorii au posibilitatea să investească și în ETF-uri Sectoriale cu Levier sau Inversate.

Sectoarele unei economii sunt de regulă definite de Standardul Global de Clasificare a Industriilor (eng. The Global Industry Classification Standard (GICS)). Iar conform acestuia, activitățile economice pot fi încadrate în 11 sectoare majore:

  • Sectorul Energetic
  • Sectorul Primar (Materii Prime)
  • Sectorul Industrial (Utilaje și Echipamente Industriale)
  • Sectorul Bunurilor de Bază (Mâncare, Băutură, Produse de Curățenie)
  • Sectorul Bunurilor Discreționare (Automobile, Electronice, HoReCa)
  • Sectorul de Sănătate
  • Sectorul Financiar
  • Sectorul de Tehnologia Informației
  • Sectorul Comunicațiilor
  • Sectorul Utilităților
  • Sectorul Imobiliar

Pentru a identifica dacă ai de-a face cu un ETF Sectorial prima dată trebuie să te uiți la denumirea sa. De obicei, ETF-urile Sectoriale vor include în nume sectorul economic din care fac parte instrumentele financiare în care investește.

Iar ca să fii și mai sigur, îți recomand să citești secțiunea Obiective din Documentul cu Informații Esențiale pentru Investitori.

Spre exemplu, obiectivul principal al ETF-ului Energie Patria-Tradeville este de a: „replica structura indicelui bursier BET-NG al Bursei de Valori București”. Iar dacă vei intra pe site-ul BVB vei afla că: BET-NG este un indice sectorial care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente”.

Dacă vrei să citești mai multe informații despre obiectivele ETF-ului și Strategia sa de Investiții, am pus un link către pagina sa de prezentare în descriere.

Un posibil punct negativ al modului în care sunt împărțite sectoarele economice în Standardul Global de Clasificare a Industriilor ar fi clasificările destul de extinse. Iar ca să înțelegi la ce mă refer cu asta, hai să analizăm puțin Sectorul Bunurilor Discreționare. El conține:

  • Industria Bunuri de Folosință Îndelungată cum sunt mobila, electronicele și electrocasnice;
  • Industria Auto;
  • Industria Divertismentului;
  • Industria de Îmbrăcăminte și Încălțăminte high-end;

Însă tu s-ar putea să-ți dorești în portofoliul tău expunere doar pe companii care fac parte dintr-o anumită industrie pe care o cunoști mai bine. Sau chiar o subcategorie a acelei industrii. Ei bine, ca să faci asta trebuie să apelezi la ETF-uri Tematice.

Ce sunt ETF-urile Tematice

ETF-urile Tematice, cunoscute și ca ETF-uri Nișate, nu țin cont de clasificările sectoriale sau de limitele geografice. În schimb, scopul lor este să izoleze o nișă țintă alcătuită din companii care au potențial să profite de pe urma unor schimbări structurale sau meg atrend-uri.

Investițiile în ETF-uri Tematice sunt considerate „investiții vizionare” și sunt mai potrivite pentru cei care vor să speculeze care va fi următoarea invenție ce va revoluționa modul în care ne trăim viața sau ne desfășurăm activitatea.

Spre exemplu, o nișă care în prezent este foarte populară este Inteligența Artificială. Drept urmare, dacă nu-ți dorești o supra-expunere pe întreg sectorul IT, poți investi într-un ETF Tematic care se concentrează doar pe industria respectivă.

Un astfel de exemplu ar fi WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF care investește exclusiv în companii implicate în zona de Inteligență Artificială (AI) și Robotică.

În regulă! Acum că ai văzut ce sunt ETF-urile Sectoriale și Tematice și cum se deosebesc ele, vreau să-ți prezint și câteva din caracteristicile lor definitorii.

Caracteristici ale ETF-urilor Sectoriale și Tematice

1. Volatilitate mai mare 

În primul rând, întrucât ETF-urile Sectoriale și cele Tematice pot aduce niște randamente superioare celor care replică performanța unui indice bursier major, trebuie să fii pregătit pentru o volatilitate mai mare. Drept urmare, în cazul ambelor tipuri de ETF-uri, ai putea resimți atât creșteri explozive, cât prăbu șiri abrupte.

Dar aș vrea să precizez că volatilitatea nu este uniformă printre diferitele sectoare economice. Spre exemplu, sectorul IT tinde să fie cel mai volatil dintre toate sectoarele, în timp ce sectorul Utilităților tinde să fie cel mai puțin volatil. Dar, în general, ambele sunt mai volatile decât un indice bursier cu diversificare largă.

2. Concentrarea riscului

În al doilea rând, datorită faptului că sunt axate pe un anumit sector al economiei, sau chiar pe o anumită industrie, ETF-urile Sectoriale și Tematice oferă mai puțină diversificare. Iar asta vine la pachet cu o concentrare a riscului.

Spre exemplu, există șansa ca o anumită problemă să afecteze un întreg sector al economiei sau o întreagă industrie. Drept urmare, un Portofoliu de ETF-uri care este supra-expus pe un anumit sector sau nișă ar putea fi mai afectat și ar putea produce randamente mai slabe comparativ cu un Portofoliu bine diversificat.

3. Costuri de administrare mai mari

În al treilea rând, din câte am observat eu, ETF-urile Sectoriale, și în special cele Nișate au Costuri de Administrare Curente (eng. TER) mai mari comparativ cu ETF-urile care oferă o diversificare largă.

Un potențial motiv pentru asta este faptul că instrumentele financiare în care caută să investească sunt mai puțin accesibile și presupun costuri de tranzacționare și depozitare mai mari.

4. Flexibilitate extremă

În al patrulea rând, trebuie să vorbim despre flexibilitatea extremă. Asta este mai degrabă o caracteristică a ETF-urilor Tematice.

De exemplu, Standardul Global de Clasificare a Industriilor definește 157 de sub-industrii. Iar dacă stai și cauți bine, sunt șanse mari să găsești un ETF care acoperă o nișă foarte specializată de care nu a auzit aproape nimeni.

Cum ai putea integra ETF-urile Sectoriale și Tematice în Strategia ta de Investiții

Dacă Portofoliul tău de Investiții actual este bine diversificat, cel mai probabil ai suficientă expunere pe toate cele 11 sectoare ale economiei. Și s-ar putea să nu mai ai nevoie de nimic suplimentar.

Cu toate astea, în ultimii ani, ETF-urile Sectoriale și Tematice au devenit destul de populare printre investitori fiind folosite pentru investiții pe termen mai scurt sau operațiuni de hedging. Așa că ai putea utiliza în mod strategic un ETF Sectorial sau Tematic pentru a crește randamentele potențiale ale Portofoliului tău de Investiții.

Dar trebuie să fii atent cu alegerile tale. Există suficiente dovezi care arată că ETF-urile Tematice tind să performeze mai slab decât Piața de Capital, per ansamblu.

Pentru a păstra lucrurile relativ simple, ai putea încerca o abordare de tip Core-Satellite despre care am discutat într-un videoclip anterior.

Pe scurt, ea presupune ca 80% din portofoliul tău să rămână în ETF-uri sigure cu diversificare largă, iar 20% să fie direcționat către ETF-uri tematice sau sectoriale. 

De exemplu, în cazul ăsta, pornind de la cel mai simplu portofoliu disponibil, ai putea construi un Portofoliu de ETF-uri care să aibă următoarea alocare:

  • 64% – Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
  • 16% – iShares Global Government Bond UCITS ETF
  • 10% – ETF Energie Patria-TradeVille
  • 10% – WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF

Cuvinte de încheiere

După cum ai văzut, dacă îți dorești să profiți de pe urma creșterilor dintr-un anumit sector al economiei sau de pe urma inovațiilor dintr-o anumită industrie, și ești împăcat cu riscul suplimentar asociat, există beneficii în a adăuga ETF-uri Sectoriale sau Tematice în Portofoliul tău de Investiții. Însă, asta s-ar putea să nu fie potrivit pentru toată lumea.

Pentru a determina care este cea mai bună strategie investițională pentru tine, va trebui să iei în considerare obiectivele tale financiare pe termen scurt, mediu și lung, toleranța și capacitatea de risc, și cât timp vrei să petreci alegând investiții.

Dacă nu știi cum anume poți să determini asta și simți că ai nevoie de ajutor pentru a începe să investești, îți recomand să arunci un ochi peste Programul meu de Investiții în ETF-uri destinat ÎNCEPĂTORILOR.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.