Cum sa investesti in companii din intreaga lume folosind ETF-uri Regionale

Cum sa investesti in companii din intreaga lume folosind ETF-uri Regionale

Cel mai simplu mod de a investi în companii listate la bursă din întreaga lume este prin intermediul unui ETF global. El deține în portofoliu acțiuni de la mii de societăți care sunt domiciliate în toate țările dezvoltate și emergente. Iar prin achiziția unei singure unități de fond, tu devii proprietarul unei bucățele din acel portofoliu.

Dar investițiile prin intermediul ETF-urilor globale au o particularitate care ar putea fi considerată un punct slab. Aici mă refer la faptul că nu ai control asupra ponderii pe care companiile dintr-o anumită țară sau zonă geografică o au în portofoliul tău.

Ponderile sunt stabilite de compania care a creat indicele bursier a cărui performanță o replică ETF-ul. Iar tu, ca investitor, nu ai nici un fel de control asupra lor.

O modalitate de a depăși parțial acest inconvenient este să împarți banii pe care vrei să-i investești între două ETF-uri complementare: unul axat pe companii din Țările Dezvoltate și unul axat pe companii din Țările Emergente.

Spre exemplu, asta este abordarea pe care o folosesc eu în Portofoliul Public ca să pot investi un procent mai mare în companii din Țările Emergente decât mi-ar permite ETF-ul Global.

Însă mai există o modalitate. Și anume cea de a împărți suma pe care ai investi-o în ETF-ul global între mai multe ETF-uri axate pe țări și regiuni geografice diferite dar care îți oferă expunere pe aproximativ aceleași companii. Iar în articolul de astăzi îți voi arăta cum ar arăta un Portofoliu alcătuit din 5 ETF-uri Regionale, și care sunt, după părerea mea, principalele avantaje și dezavantaje ale unei astfel de abordări.

Dar poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Identificarea regiunilor geografice ale ETF-uri

Când vorbim de ETF-uri Globale eu mă refer la ETF-uri care replică performanța unuia dintre cei doi indici bursieri majori: FTSE All-World și MSCI ACWI. Ei sunt alcătuiți din companii mijlocii și mari, listate la burse din toate Țările Dezvoltate și Emergente.

Așadar, pentru a construi un portofoliu care-ți permite să investești în aproximativ aceleași companii, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să împarți acțiunile din alcătuirea lor pe regiuni geografice reprezentative. Iar dacă o să faci o scurtă analiză o să descoperi că sunt 5 astfel de regiuni:

  1. America de Nord
  2. Europa (Economiile Dezvoltate)
  3. Japonia
  4. Asia-Pacific
  5. Țări Emergente

Următorul pas va fi să calculezi ponderea fiecărei regiuni geografice în componența indicelui bursier global. La data creării articolului, în funcție de indicele bursier ales, împărțirea arată în felul următor:

RegiuneFTSE All-WorldMSCI ACWI
America de Nord62,60%63%
Europa
(Economiile Dezvoltate)
16,50%17,70%
Țări Emergente9,80%9,75%
Japonia6,40%5,45%
Asia-Pacific4,50%4,10%

Pornind de la distribuția geografică și ponderea fiecărei regiuni în indicele global, cel de-al treilea pas va fi să identifici ETF-urile care dețin în portofoliu companiile corespunzătoare. 

Asta este cea mai laborioasă etapă. De aceea, în minutele următoare îți voi arăta ce opțiuni ai, cum poți să abordezi lucrurile, și câteva exemple de ETF-uri care s-ar încadra în fiecare categorie.

Și o să începem cu ceva mai simplu și anume ETF-urile axate pe America de Nord.

ETF-uri axate pe America de Nord

Ca să respecți ca la carte particularitățile indicilor globali, pentru a acoperi regiunea America de Nord va trebui să investești în ETF-uri ce dețin în portofoliu companii de dimensiuni mijlocii și mari din SUA și Canada.

Aici, în funcție de preferințe, poți opta pentru:

  • un ETF ce replică performanța indicelui FTSE North America, cum ar fi Vanguard FTSE North America UCITS ETF,
  • sau un ETF ce replică performanța indicelui MSCI North America cum ar fi iShares MSCI North America UCITS ETF.

Dar dacă nu-ți place nici unul dintre ei, trebuie să știi că există o alternativă. 

Companiile domiciliate în Canada reprezintă doar 4% – 5% din componența indicilor axați pe America de Nord. Așa că, dacă îți dorești, în locul unui ETF axat pe întreaga Americă de Nord, poți opta pentru un ETF ce replică performanța indicelui S&P 500.

E adevărat. El este alcătuit doar din companii mari listate la bursele din SUA. Dar sunt șanse mari să obții cu el niște performanțe similare.

ETF-uri axate pe Europa

Următoarea categorie de ETF-uri către care să-ți îndrepți atenția ar fi Europa. Și aici mă refer la economiile dezvoltate din Europa. După cum ai văzut, ele alcătuiesc aproximativ 17% din componența indicilor globali.

Din nou, dacă vrei să respecți particularitățile indicilor globali, va trebui să te îndrepți către un ETF ce investește în companii mijlocii și mari domiciliate în țările dezvoltate ale Europei. Asta ar însemna:

  • fie un ETF ce replică performanța indicelui FTSE Developed Europe cum ar fi Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF
  • fie un ETF ce replică performanța indicelui MSCI Europe cum ar fi iShares Core MSCI Europe UCITS ETF
  • fie un ETF ce replică performanța indicelui Solactive GBS Developed Markets Europe Large & Mid Cap Index cum ar fi Amundi Prime Europe UCITS ETF

Dar, la fel ca și în cazul ETF-urilor axate pe America de Nord, ai și o alternativă.

Dacă îți dorești, poți să te abați puțin de la regulă și să investești într-un ETF ce replică performanța indicelui STOXX Europe 600. El este alcătuit din companii mici, mijlocii și mari din țările dezvoltate ale Europei. Iar un exemplu de astfel de ETF ar fi Lyxor Core STOXX Europe 600 UCITS ETF.

ETF-uri axate pe Țările Emergente

O altă categorie de ETF-uri pe care va trebui să o adaugi în portofoliu este cea a ETF-urilor axate pe Țările Emergente. Aici situația este ceva mai simplă întrucât, dacă vrei ca ETF-ul să dețină doar companii mijlocii și mari, poți opta fie:

  • pentru un ETF ce replică performanța indicelui FTSE Emerging Markets cum ar fi Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF
  • fie pentru un ETF ce replică performanța indicelui MSCI Emerging Markets cum ar fi SPDR MSCI Emerging Markets UCITS ETF

Dar dacă îți dorești, poți folosi ca alternativă un ETF ce replică performanța unui indice care este alcătuit din companii mici, mijlocii și mari din Țările Emergente cum este iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF.

ETF-uri axate pe Japonia

Cea de-a patra categorie de ETF-uri asupra căreia va trebui să te decizi este ceva mai deosebită întrucât se axează pe o singură țară și anume Japonia.

După cum ai văzut și mai devreme, companiile domiciliate în Japonia reprezintă între 4,5% și 5,5% din indicii globali, și sunt depășite doar de companiile din SUA. Din cauza asta, majoritatea furnizorilor de indici bursieri o tratează separat.

Dacă vrei să respecți metodologia celor doi indici globali și să investești doar în companii mijlocii și mari, poți alege dintre:

  • un ETF ce replică performanța indicelui FTSE Japan cum ar fi Vanguard FTSE Japan UCITS ETF
  • un ETF ce replică performanța indicelui MSCI Japan cum ar fi SPDR MSCI Japan UCITS ETF
  • sau un ETF ce replică performanța indicelui Solactive GBS Japan Large & Mid Cap Index cum ar fi Amundi Prime Japan UCITS ETF

Dar, la fel ca și în cazurile anterioare, dacă vrei să faci niște modificări în Portofoliul de Investiții ai la dispoziție câteva alternative.

Spre exemplu, dacă dorești, poți investi într-un ETF ce replică performanța indicelui Nikkei 225 care este alcătuit din cele mai tranzacționate 225 de companii listate la Bursa din Tokyo. Un exemplu de astfel de ETF ar fi Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF.

Sau, dacă vrei expunere pe companii mici, mijlocii și mari din Japonia, poți opta pentru un ETF ce replică performanța indicelui MSCI Japan IMI, cum ar fi iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF.

ETF-uri axate pe Asia – Pacific

Ultima categorie de ETF-uri pe care va trebui să o adaugi în portofoliul tău este cea care-ți oferă expunere pe regiunea Asia-Pacific. Ea include companii din Australia, Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă și, în funcție de creatorul indicelui bursier, câteodată și Coreea de Sud.

În cazul ăsta, toți indicii bursieri pe care i-am identificat sunt alcătuiți din companii mijlocii și mari din țările menționate mai devreme. Așa că respectă criteriile indicilor globali. Drept urmare poți alege între:

  • un ETF ce replică performanța indicelui FTSE Developed Asia Pacific ex Japan cum ar fi Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan UCITS ETF
  • un ETF ce replică performanța indicelui MSCI Pacific ex Japan cum ar fi iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF
  • sau un ETF ce replică performanța indicelui Solactive Core Developed Markets Pacific ex Japan Large & Mid Cap index cum ar fi L&G Asia Pacific ex Japan Equity UCITS ETF.

După ce ai ales și acest ultim ETF, Portofoliul tău de ETF-uri este gata și îți oferă expunere la companii listate la bursă din întreaga lume.

Acum însă s-ar putea să te întrebi: „Ovidiu! De ce m-aș complica atât de tare când aș putea să investesc într-un simplu ETF global? Iar apoi să completez portofoliul cu niște ETF-uri sectoriale sau tematice?”

Ei bine, ca să-ți răspund la întrebare, dă-mi voie să-ți prezint care sunt, din perspectiva mea, principalele avantaje și dezavantaje ale unui astfel de portofoliu.

Avantajele și dezavantajele acestui tip de portofoliu

Un prim avantaj al Portofoliului cu 5 ETF-uri Regionale este faptul că ai mai multă flexibilitate în stabilirea ponderilor regionale.

De exemplu, dacă vrei să elimini din portofoliu companiile dintr-o anumită regiune pentru că au o pondere prea mică, sau ți se pare că au performat prea slab, ai posibilitatea să faci asta. Folosind un ETF Global, ți-ar fi imposibil să faci asta.

Însă, vreau să subliniez că asta vine la pachet cu propriile riscuri. Și e posibil ca astfel de modificări să-ți afecteze randamentele în mod negativ.

Un al doilea posibil avantaj este faptul că ai putea beneficia de o reducere a comisioanele de administrare anuale. Iar ca să înțelegi la ce mă refer, hai să facem o comparație între un ETF ce replică indicele FTSE All-Word și un Portofoliu alcătuit din 5 ETF-uri Regionale.

Dacă luăm ca reper ETF-ul de la Vanguard, pentru fiecare 10.000 EUR investiți ai plăti un comision total de 22 EUR/an. O sumă care este extrem de rezonabilă.

Însă, dacă investești în cele 5 ETF-uri Regionale, și respecți exact aceleași criterii și ponderi, ai plăti un comision total de 11,70 EUR/an.

În valori absolute vorbim despre o diferență de doar 10 EUR/an. Însă, pe măsură ce portofoliul tău crește, ea se poate transforma în câteva sute de euro pe an.

Când vine vorba de dezavantaje, primul pe care aș vrea să-l menționez este faptul că s-ar putea să pierzi din portofoliu anumite companii.

Un exemplu pe care l-am identificat în timp ce pregăteam scenariul pentru videoclip este cazul Israelului. Deși este considerată o Țară Dezvoltată și de FTSE și de MSCI, el este poziționat în Orientul Mijlociu. Și este singura țară din zonă considerată dezvoltată.

Drept urmare, companiile din Israel nu au putut fi incluse în nici una din cele 5 regiuni geografice majore identificate. Dar, ținând cont că ele reprezintă doar 0,20% din indicele global, lipsa lor nu influențează semnificativ randamentele potențiale.

Însă cel mai mare dezavantaj al Portofoliului cu 5 ETF-uri Regionale este faptul că are o complexitate mai ridicată.

În primul rând, aici vorbim de faptul că va trebui să analizezi un număr mult mai mare de ETF-uri până când le vei alege pe cele care vor intra în alcătuirea portofoliului tău.

Apoi vorbim de faptul că va trebui să faci mai multe operațiuni de cumpărare lunar, și să depui mai mult efort pentru rebalansarea portofoliului.

În al treilea rând, s-ar putea să vorbim de obligația de a folosi mai mulți brokeri. Pentru că s-ar putea să nu găsești toate ETF-urile care te interesează la un singur intermediar. Iar, în anumite cazuri, asta ar presupune niște costuri de tranzacționare mai mari.

Cuvinte de încheiere

După cum poți să-ți dai seama nu există o singură metodă de a-ți construi un Portofoliul de Investiții.

Spre exemplu, cineva s-ar putea să fie dispus să plătească un comision de administrare anual mai mare pentru simplitate. Iar astfel să investească într-un ETF Global și să compenseze costul mai mare prin creșterea venitului activ.

Iar altcineva, care vrea să fie mai implicat și nu este deranjat de complexitate, să folosească ETF-uri Regionale ca să-și poată personaliza investiția. Iar astfel să profite și de o potențială reducere a costurilor de administrare.

Însă, cel mai important este să găsești o abordare care funcționează pentru tine, o înțelegi, îți permite să dormi liniștit noaptea, și are șanse mari să producă randamentele pe care ți le dorești. Pentru că asta o să te ajute cel mai mult ca să te ții de treabă pe termen lung.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *