Unul din obiectivele mele atunci când vine vorba de gestionarea Portofoliului de Investiții este ca, atunci când este rezonabil să fac asta, să mă folosesc cât mai mult de automatizare.…

Unul din obiectivele mele atunci când vine vorba de gestionarea Portofoliului de Investiții este ca, atunci când este rezonabil să fac asta, să mă folosesc cât mai mult de automatizare. Iar recent, cei de la au lansat o funcționalitate care îți permite să faci exact asta.

Mai exact, în acest articol îți voi arăta cum funcționează Recurring Investments (ro. Investiții Recurente), pentru cine sunt disponibile, cu ce instrumente financiare le poți folosi, și care sunt pașii pentru a programa o Investiție Recurentă.

Dar dacă vrei poți să urmărești varianta video aici:

Cum funcționează Investițiile Recurente (eng. Recurring Investments) de la IBKR

Investiții Recurente este o funcționalitate relativ nouă care îți permite să cumperi în mod automat acțiuni la o companie, sau unități de fond ale unui ETF, la intervale regulate de timp. Un exemplu de Investiție Recurentă ar suna în felul următor:

„Vreau să cumpăr acțiuni la Apple, în valoare de 250 USD, în data de 5 a fiecărei luni.”

Funcționalitatea Investiții Recurente este disponibilă pentru . Inclusiv celor care sunt arondați entităților din Ungaria, Irlanda și Regatul Unit.

Însă, datorită faptului că tu stabilești o anumită sumă care să fie investită la intervale regulate de timp, trebuie să ai opțiunea de Acțiuni Fracționate (eng. Fractional Shares) activată. 

Un alt lucru pe care trebuie să știi despre Investițiile Recurente făcute prin este faptul că ele sunt disponibile doar pentru acțiuni și ETF-uri listate pe bursele din SUA sau din Europa la care este permisă achiziționarea de acțiuni sau unități de fond fracționate.

Bun! Acum că ai văzut care sunt principalele caracteristici ale funcționalității, hai să vedem ce anume trebuie să faci ca să o poți folosi.

Cum setezi o Investiție Recurentă (Recurring Investment) din Client Portal

Pentru a seta o Investiție Recurentă trebuie să folosești Client Portal. Drept urmare, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te loghezi în aplicația web.

Apoi, din tab-ul Trade selectează opțiunea Recurring Investment.

La prima accesare a paginii lista cu Investiții Recurente va fi goală. Iar pentru a adăuga o Investiție Recurentă trebuie să dai click pe butonul „Create Recurring Investment”. Imediat se va deschide o nouă pagină în care trebuie să faci câteva selecții.

Prima dată selectezi tipul de instrument financiar în care vrei să investești: acțiune/ETF.

Apoi va trebui să selectezi metoda de căutare a instrumentului financiar. Căutarea poate fi făcută după:

  • simbolul de tranzacționare
  • codul CUSIP (pentru instrumente din SUA)
  • codul ISIN

Dacă investești în acțiuni, probabil cel mai ușor este să cauți compania după simbolul de tranzacționare. Iar dacă investești în ETF-uri reglementate UCITS, probabil cel mai ușor să le identifici este după codul ISIN.

Odată stabilită metoda de căutare, va trebui să introduci simbolul de tranzacționare sau codul ISIN în câmpul relevant.

Tot din acest ecran, dacă dorești, poți selecta și bursa unde este listat instrumentul financiar care te interesează și de unde ai prefera tu să-l cumperi.

La final apeși pe butonul de „Căutare” (Search) ca să găsești acțiunea sau ETF-ul în care ai vrea să investești.

Odată selectat instrumentul pentru care vrei să setezi Investiția Recurentă, ți se va deschide o nouă pagină. Aici, prima data, va trebui să completezi când vrei să înceapă mandatul pentru Investiții Recurente, și când vrei să se termine.

Apoi completezi suma pe care vrei să o investești în activul respectiv în mod regulat.

Iar la final setezi și frecvența cu care vrei să se facă Investiția Recurentă. Pentru asta, Interactive Broker îți oferă mai multe opțiuni: 

  • Zilnic
  • Săptămânal
  • La două săptămâni
  • Lunar
  • Trimestrial
  • Anual

Ultima etapă a procesului de setare al Investiției Recurente va fi să revizuiești setările făcute și să citești Termenii și Condițiile. Dacă totul este în regulă, apeși pe butonul „Save Investment”.

Imediat după vei vedea un mesaj de confirmare că procedura s-a finalizat cu succes. Și va trebui să apeși pe butonul „Done” ca să-l închizi.

Când faci asta vei fi redirecționat către meniul Investiții Recurente unde acum vei vedea un tabel cu toate Investițiile Recurente active.

De aici, apăsând pe butonul care are formă de Creion, poți să editezi Investițiile Recurente active. Însă, singurele opțiuni pe care le poți modifica sunt data de final și suma pe care o investești în mod regulat. Drept urmare, dacă vrei să faci și alte modificări, va trebui să ștergi Investiția Recurentă și să creezi una nouă de la zero.

Pentru asta trebuie să apeși pe butonul care are formă de X. Iar apoi să selectezi dacă vrei ca Investiția Recurentă să fie anulată la o anumită dată, sau dacă vrei să se anuleze imediat ca să o poți înlocui cu una nouă.

Aceștia sunt pașii principali pe care trebuie să-i faci ca să creezi, modifici sau anulezi o Investiție Recurentă. Și, dacă o să alegi să o folosești, o să vezi că nu-ți ia mai mult de 1 – 2 minute.

Însă, înainte de a trece mai departe și a discuta despre câteva aspecte logistice ale funcționalității aș vrea să fac două mici precizări legate de programarea Investițiilor Recurente.

În primul rând, atunci când setezi o Investiție Recurentă te angajezi ca, în ziua în care este programat să se facă investiția, să ai suficienți bani în cont pentru a executa tranzacția și a plăti comisionul de tranzacționare. În caz contrar, Investiție Recurentă nu va fi făcută. Iar dacă se întâmplă asta de două ori consecutiv, Investiția Recurentă va fi anulată în mod automat.

De aceea, pentru a te asigura că nu se întâmplă asta, cei de la Interactive Brokers recomandă setarea unor „Depuneri Recurente” (eng. Recurring Deposits)

În al doilea rând, instrucțiunile de Investiții Recurente active se văd doar în aplicația Client Portal. Fie în meniul Recurring Investments, fie în Order & Trades. Drept urmare, să nu crezi că au fost anulate doar pentru că nu apar în aplicația IBKR Mobile sau în IB Trader Workstation.

Bun! Acum că ai văzut și cum programezi o Investiție Recurentă în Client Portal, hai să discutăm și despre câteva aspecte logistice ale funcționalității. Și o să începem cu momentul în care se face investiția efectivă.

Când are loc Investiția Recurentă efectivă

În primul rând, trebuie să știi că pentru Investițiile Recurente ordinele de cumpărare sunt executate la scurt timp după deschiderea pieței în ziua în care este programată o investiție. Dacă bursa pe care este listat instrumentul financiar este închisă în ziua respectivă datorită weekend-ului sau unei sărbători legale, atunci ordinul se va executa în următoarea zi lucrătoare.

Înainte de a lansa un ordin de cumpărare, Interactive Brokers adună banii de la toți clienții care au setat Investiții Recurente pentru ziua respectivă, aferente aceluiași instrument financiar.

Spre exemplu, investiția de 250 USD în acțiuni Apple menționată la începutul clipului este cumulată cu o investiție de 100 USD, cu una de 500 USD, și tot așa până când se strânge o sumă mai mare. Să presupunem că acea sumă mai mare ar fi de 100.000 USD.

Apoi, brokerul folosește banii strânși pentru a cumpăra acțiuni sau unități de fond, de toți banii, pentru toți investitorii.

Întrucât acțiunile sau unitățile de fond sunt cumpărate de pe piața liberă, există posibilitatea ca brokerul să nu poată cumpăra toate instrumentele financiare necesare dintr-un singur foc. Iar astfel, ordinul de cumpărare mare să fie executat prin intermediul mai multor tranzacții mai mici, și la diferite prețuri.

Întorcându-ne la exemplul nostru, să presupunem că brokerul reușește să cumpere:

  • 285,71 acțiuni AAPL la prețul de 175 USD (50.000 USD)
  • 170,45 acțiuni AAPL la prețul de 176 USD (30.000 USD)
  • 113,99 acțiuni AAPL la prețul de 177 USD (20.000 USD)

Când se întâmplă asta, va calcula prețul mediu de achiziție al unei acțiuni ca o medie ponderată a tuturor tranzacțiilor necesare pentru a cumpăra acțiunile pentru toți clienții. Iar acela va fi considerat drept prețul de achiziție al unei acțiuni făcut prin programul Investiții Recurente.

Ce comisioane de tranzacționare plătești când folosești Investițiile Recurente

Un alt aspect logistic de care trebuie să ții cont dacă vrei să folosești funcționalitatea Investiții Recurente îl reprezintă comisioanele de tranzacționare.

Conform informațiilor disponibile pe site-ul lor, pentru achizițiile făcute prin acest program se aplică structura standard de Comisioane Fixe oferită de . Cu mențiunea că valoarea minimă a comisionului de tranzacționare perceput este reprezentată de valoarea mai mică dintre minimul menționat pe site sau 1% din valoarea tranzacției.

Cu toate astea, conform persoanei mele de contact de la Interactive Brokers, lucrurile stau puțin diferit.

Pentru achiziționarea de acțiuni din SUA, investițiilor recurente li se aplică un comision de tranzacționare în funcție de tipul comisioanelor pentru care ai optat.

Spre exemplu, dacă ar fi să cumperi acțiuni americane în valoare de 100 USD ai plăti:

  • 1 USD, dacă ai optat pentru Comisioanele Fixel
  •  0.35 USD + comisioanele terților dacă ai optat pentru Comisioanele pe Nivele

Însă, dacă ar fi să cumperi acțiuni americane în valoare de 10 USD ai plăti:

  • 0,10 USD, dacă ai optat pentru Comisioanele Fixe
  • 0,10 USD + comisioanele terților dacă ai optat pentru Comisioanele pe Nivele

În schimb, pentru acțiuni și ETF-uri listate la bursele din Europa, lucrurile stau diferit. În cazul ăsta, indiferent dacă achiziționezi de 100 EUR sau de 10 EUR, ai plăti mai mult, și anume:

  • 3 EUR, dacă ai optat pentru Comisioanele Fixe
  • 1,25 EUR + comisioanele terților dacă ai optat pentru Comisioanele pe Nivele

Din câte am înțeles, lucrează la modificarea acestei scheme de comisionare ca să o facă similară celei aplicate instrumentelor listate pe bursele din SUA.

De aceea, întrucât lucrurile nu sunt 100% clare, înainte să îți setezi investițiile recurente, îți recomand să trimiți un ticket la Interactive Brokers ca să-ți explice exact ce comisioane de tranzacționare ai plăti în funcție de instrumentele în care urmează să investești.

Ce părere am eu despre Investițiile Recurente cu Interactive Brokers

Deși eu nu sunt client , lucrez cu multe persoane care au cont de investiții deschis la ei. Atât cursanți, cât și persoane care solicită ședințe de coaching 1-la-1. Și consider că Investițiile Recurente sunt foarte utile pentru un investitor pasiv întrucât îți permit să automatizezi și mai mult din procesul investițional.

Cu toate astea, eu am două rezerve față de ele.

În primul rând, datorită modului în care se execută ordinele de cumpărare și a momentului zilei în care se fac tranzacțiile, există riscul să plătești un preț de achiziție mai mare pentru un anumit instrument financiar, decât dacă ți-ai aloca tu 10 minute în pauza de masă ca să intri pe platformă și să lansezi ordinele de cumpărare independent.

În al doilea rând, datorită faptului că schema de comisionare nu este uniformă pentru toate achizițiile făcute prin programul de Investiții Recurente, s-ar putea ca, investind în ETF-uri domiciliate în UE, să plătești niște comisioane de tranzacționare mai mari decât dacă ai face investițiile singur.

Însă, dacă ăsta este prețul pe care trebuie să-l plătești ca să te menții disciplinat și să investești lună de lună în instrumentele financiare pe care le-ai inclus în Portofoliul tău de Investiții, nu consider că este cea mai mare problemă.

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Cum ți se pare funcționalitatea de Investiții Recurente pusă la dispoziție de ?

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.