Cum se impozitează câștigurile din investiții la Bursă (UPDATE 2023)

Cum se impozitează câștigurile din investiții la Bursă (UPDATE 2023)

Anul 2023 a adus cu sine multiple modificări în ceea ce privește taxele pe care va trebui să le plătim de acum înainte. 

Drept urmare, astăzi voi face o actualizare a unui articol mai vechi, și îți voi prezenta care sunt taxele și impozitele pe care trebuie să le plătești începând cu 1 ianuarie 2023 dacă obții câștiguri de pe urma investițiilor la bursă, și în ce situații trebuie să le plătești.

Înainte să începem aș vrea să fac o scurtă precizare.

Eu nu sunt nici contabil nici consultant fiscal. Tot ce îți voi prezenta se bazează pe informații publicate de specialiști în fiscalitate. De aceea, dacă ai nelămuriri în ceea ce privește situația ta particulară și impozitele pe care ar trebui să le plătești, îți recomand călduros să te consulți cu unul sau să vorbești cu un reprezentant ANAF.

Impozite pentru câștigurile la Bursă

Impozitul pe dividende

Un prim impozit pe care s-ar putea să fie nevoie să-l plătești atunci când investești la bursă este impozitul pe dividende. El se plătește atunci când investești în companii, ETF-uri sau Fonduri de Investiții care distribuie dividende.

Valoarea impozitului pe dividende variază în funcție de locul în care compania sau fondul care distribuie dividendele are înregistrat sediul principal: în România sau în străinătate. Și o să începem cu prima variantă.

Impozitul pe dividendele plătite de companii sau fonduri din România

Când vorbim de impozitarea dividendelor plătite de companii sau fonduri domiciliate în România lucrurile sunt extrem de simple. Începând cu 1 ianuarie 2023, dividendele sunt impozitate cu o cotă de 8%. Iar impozitul se reține la sursă.

Asta înseamnă că firma care distribuie dividendul reține impozitul și-l virează Statului în numele tău. Iar tu primești în contul brokerului unde ai acțiunile respective valoarea netă a dividendului, adică diferența de 92%.

După cum am zis, simplu și clar. Dar ține cont că tot trebuie să ții evidența dividendelor încasate de-a lungul anului. Și o să vezi puțin mai târziu de ce.

Impozitul pe dividendele plătite de companii sau ETF-uri din străinătate

Când vine vorba de impozitul pe dividendele plătite de companiile sau ETF-uri domiciliate în afara României lucrurile sunt puțin mai complicate. 

În primul rând, fiecare țară impozitează dividendele într-un mod diferit. Iar cotele de impozitare variază de la 0% la 40%, sau chiar mai mult.

Cu toate astea, nu întotdeauna trebuie să plătești un impozit foarte mare. În realitate, dacă există o Convenție de Evitare a Dublei Impuneri semnată între România și țara în care este înregistrată compania sau ETF-ul, iar tu faci pașii necesari pentru a profita de ea, poți beneficia de o cotă de impozitare redusă.
Din fericire România stă destul de bine la acest capitol având încheiate astfel de convenții cu majoritatea țărilor dezvoltate.

Pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să beneficiezi de prevederile unei Convenții de Evitare a Dublei Impuneri diferă de la țară la țară. Drept urmare, cel mai în măsură să te ajute cu asta este brokerul prin intermediul căruia investești.

În al doilea rând, modul în care se plătește impozitul poate să difere în funcție de țara din care ai primit dividendul. Câteodată el este reținut la sursă, la fel ca în România. Iar apoi să demonstrezi autorităților din România că impozitul a fost plătit în altă țară. Dar câteodată trebuie să-l declari și să-l plătești tu personal.

Ca o concluzie, când vine vorba de dividende primite de la companii sau ETF-uri domiciliate în afara României lucrurile se pot complica destul de tare. De aceea, când situația devine prea complexă, recomandarea mea ar fi să te consulți cu un profesionist în domeniul taxelor.

Impozit pe câștigurile din transferul titlurilor de valoare

Cel de-al doilea tip de impozit pe care este foarte probabil să-l plătești atunci când investești la bursă este impozitul pe câștigurile din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.

Aici intră câștigurile obținute din vânzarea acțiunilor, obligațiunilor, unităților de fond ale ETF-urilor și Fondurilor de Investiții dobândite anterior. Dar tot aici se încadrează și câștigurile obținute în urma tranzacționării cu instrumente de tip CFD.

După cum bine știi deja, eu nu recomand tranzacționarea cu CFD-uri întrucât este foarte riscantă. Am făcut un întreg videoclip unde am arătat că majoritatea oamenilor care tranzacționează astfel de instrumente își pierd banii.

Însă, pentru că știu că există persoane care folosesc CFD-uri pentru a tranzacționa acțiuni și ETF-uri, am considerat potrivit să fac această precizare.

La fel ca și în cazul dividendelor și aici avem două situații diferite. Începând cu 1 ianuarie 2023, câștigurile din transferul titlurilor de valoare sunt impozitate diferit în funcție de domiciliul intermediarului pe care-l folosești.

Investiții prin brokeri rezidenți în România

Dacă investești printr-un broker rezident în România, sau un broker nerezident dar care are un sediu permanent în România, vei fi impozitat în felul următor:

  1. Dacă deţinerile sunt păstrate pentru o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii, câștigurile vor fi impozitate cu o cotă de 3%.
  2. Iar dacă deţinerile sunt păstrate pentru o perioadă mai mare de 365 de zile de la data dobândirii, câștigurile vor fi impozitate cu o cotă de 1%.

În plus, dacă investești printr-un broker rezident în România, sau un broker nerezident dar care are un sediu permanent în România, pierderile din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate nu se compensează și reprezintă pierderi definitive ale contribuabilului.

Cu alte cuvinte, ești impozitat pentru fiecare tranzacție cu instrumente financiare câștigătoare, dar îți asumi orice pierdere încasezi.

Nu în ultimul rând, dacă te regăsești în situația asta, obligația declarării, reținerii și plătirii impozitului îi revine brokerului. Așa că, pentru acest tip de câștiguri nu mai trebuie să depui Declarația Unică și să plătești impozitul aferent.

Cu toate astea, tot trebuie să ții evidența lor pentru un impozit despre care vom vorbi puțin mai târziu.

Investiții prin brokeri nerezidenți în România.

În schimb, dacă investești printr-un broker care NU ESTE rezident în România, și nici nu are un sediu permanent la noi în țară, vei fi impozitat cu o cotă de 10% care se va aplica asupra câștigului net anual.

Cu alte cuvinte, vei plăti impozit doar pe diferența din câștigurile și pierderile obținute de-a lungul unui an fiscal. Care în România corespunde cu anul calendaristic.

Asta înseamnă că, dacă te afli într-un astfel de scenariu și vei înregistra o pierdere netă anuală, o vei putea declara și o vei putea deduce din câștigurile obținute în următorii ani.

În plus, dacă investești printr-un broker care NU ESTE rezident în România, și nici nu are un sediu permanent la noi în țară, obligația calculării câștigului sau a pierderii anuale nete, a declarării impozitului și a plății sale îți rămâne ție.

Dacă ar fi să facem un mic rezumat, începând cu 1 ianuarie 2023 ești impozitat diferit, pentru același tip de venit, în funcție de țara în care este domiciliat brokerul pe care-l folosești. Iar, la cum arată lucrurile în prezent, dacă investești pe termen lung ești mai avantajat din punct de vedere fiscal să investești prin brokeri domiciliați sau care au un sediu permanent în România.

Bun! Acestea sunt principalele impozite pe care trebuie să te aștepți să le plătești dacă investești la bursă. Însă există și un al treilea impozit pe care s-ar putea să fii obligat să-l plătești. Însă doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Aici vorbim bineînțeles despre Contribuția pentru Asigurări Sociale de Sănătate (CASS).

Contribuția pentru Asigurări Sociale de Sănătate (CASS)

Ea are un regim mai special pentru că se plătește doar atunci când veniturile cumulate obținute o persoană fizică, din una sau mai multe surse, depășesc un anumit prag.

Drept urmare, pentru a determina dacă trebuie să plătești și CASS, la câștigurile din investiții despre care am discutat anterior, trebuie să aduni și câștigurile obținute din: 

  • activităţi independente;
  • drepturi de proprietate intelectuală;
  • asocierea cu o persoană juridică;
  • cedarea folosinţei bunurilor (închiriere);
  • activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
  • tranzacționarea cu criptomonede;
  • sau alte surse.

Asta înseamnă că, chiar dacă veniturile cumulate din dividende și din din transferul titlurilor de valoare nu depășesc pragul pentru CASS, tot s-ar putea să fie nevoie să plătești contribuția dacă suma tuturor tipurilor de venituri menționate mai sus depășește pragul respectiv.

Dacă îți amintești, am precizat în două rânduri că, în ciuda faptului că impozitul este reținut la sursă, tot trebuie să cunoști valoarea veniturilor din dividende și a câștigurilor din transferul titlurilor de valoare încasate de-a lungul unui an. Ei bine, acum este clar și de ce. Pentru că ele sunt necesare ca să poți calcula corect venitul realizat.

Cota de impozitare pentru CASS este de 10%. Iar odată ce ai calculat suma totală a veniturilor încasate de-a lungul anului poți să vezi și cât CASS trebuie să plătești. Și te poți regăsi în una din următoarele patru situații:

  1. În cazul în care veniturile realizate sunt sub nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, nu ești obligat să plătești CASS.
  2. În cazul în care veniturile realizate sunt cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul a 6 salarii minime brute;
  3. În cazul în care veniturile realizate sunt cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 12 salarii minime brute;
  4. Ia în cazul în care veniturile realizate depășesc 24 de salarii minime brute, baza de calcul al CASS o reprezintă nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară.

De exemplu, asta înseamnă că pentru anul 2023, în funcție de câștigurile obținute vei plăti un CASS cuprins între 0 RON și 7.200 RON.

Cuvinte de încheiere

Comparativ cu ce am avut până în 2022, pe lângă faptul că de acum înainte anumite taxe vor fi mai mari, părerea mea este regimul de impozitare a câștigurilor din investiții la Bursă s-a complicat semnificativ.
De aceea am și filmat din nou, de la zero, întreaga secțiune despre impozitarea, declararea și plata câștigurilor din investiții la bursă, din Cursul meu de Investiții în ETF-uri.

În ciuda faptului că acum, în anumite situații, mai multe tipuri de venit sunt impozitate la sursă, tot trebuie să ții o evidență a lor ca să vezi dacă trebuie să depui Declarația Unică sau nu. Drept urmare, munca ta de investitor nu s-a schimbat foarte mult și trebuie să fii în continuare foarte atent cu taxele pe care le ai de plătit. Eu sper ca informațiile pe care ți le-am prezentat astăzi să te ajute cu asta.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

6 Responses

  1. Salutare,
    La punctul „alte surse” de la rubrica de CASS intra si salariul?

  2. Salut!

    Bazandu-ma pe acest articol, inteleg ca:
    1. impozitul pe dividend e de 8%, nu il declar eu, ci brokerul?
    2. daca vand actiuni in pierdere, nu e niciun impozit, nimic de declarat, doar imi asum pierderea?
    3. daca vand actiuni in castig, detinute sub un an, impozit e de 3% pe castig, retinut la sursa si declarat tot de broker?

    Multumesc!

    1. Aproximativ…
      1. Impozitul de 8% e reținut de firma care-l plătește, nu de broker.
      2. Dacă folosești un broker rezident în România, sau cu domiciliul permanent în România, da. Dacă folosești unul din străinătate poți deduce pierderea din câștig.
      3. Doar dacă vorbim de brokeri rezidenți în România, sau cu domiciliul permanent în România.

  3. Pierderile realizate la broker din Romania se scad din venitul anual folosit la baza calcularii pragului CASS ?

    1. În interpretarea mea, da. Vedem ce spune Declarația Unică la anu. :-))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *