Pe data de 8 martie 2022, a lansat o nouă aplicație de tranzacționare. Ea poartă denumirea de și le permite investitorilor să investească în instrumente financiare listate la peste 90…
Pe data de 8 martie 2022, a lansat o nouă aplicație de tranzacționare. Ea poartă denumirea de și le permite investitorilor să investească în instrumente financiare listate la peste 90 de burse din America de Nord, Europa sau Asia.
a fost creată cu gândul la investitorii începători. Drept urmare, dezvoltatorii au încercat să facă aplicația mai simplă, să îmbunătățească design-ul, și să o facă mai ușor de folosit.
Întrucât am publicat deja o recenzie a Interactive Brokers, vreau ca în articolul de astăzi să fie o completare a videoclipului respectiv, și să-ți prezint ce aduce nou aplicația, și cât de bine se pretează investitorilor începători. În special celor care doresc să investească pe termen lung.
Dar, dacă vrei poți urmări varianta video a acestui articol aici:
Trebuie să-mi fac un cont nou?
Primul lucru pe care vreau să-l menționez este faptul că, dacă ai deja un cont de investiții la , nu trebuie să-ți creezi unul nou pentru a accesa . Poți folosi numele de utilizator și parola existente ca să te loghezi în noua aplicație.
Alimentarea contului
Fiind creată special pentru a fi folosită de investitorii din întreaga lume, aplicația îți permite să alimentezi contul în până la 23 de valute diferite. Din păcate RON nu este una dintre ele. Iar atunci când tranzacționezi instrumente în altă valută decât cea disponibilă în cont, banii sunt convertiți în mod automat în valuta necesară la cursul de schimb interbancar.
În plus, ai posibilitatea să faci conversii valutare direct în aplicație și să achiziționezi tu USD, EUR, GBP sau orice altă valută ai avea nevoie ca să inițiezi o tranzacție de cumpărare.
Comisioane
În ceea ce privește comisioanele, folosește schema de comisionare standard a celor de la .
În consecință, pentru instrumentele listate la Bursa americană comisioanele de tranzacționare încep de la 0,0035 USD/acțiune.
Iar pentru instrumentele listate la Bursele din Europa, comisionul de tranzacționare minim este de 1,25 EUR. Valoare care, după părerea mea, este perfect rezonabilă.
Tot la capitolul comisioane trebuie să menționez că, atunci când se face o conversie valutară automată înainte de executarea unui ordin, sau atunci când faci conversii valutare în aplicație, vei plăti un comision de 0,03% din valoarea tranzacției.
Acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știi legat de comisioane. Dacă vrei să vezi și mai multe detalii și să înțelegi mai bine cum funcționează întreaga schemă de comisionare a celor de la Interactive Brokers îți recomand să urmărești recenzia pe care le-am făcut-o.
Acțiuni fracționate
Pe pagina de prezentare se menționează că prin intermediul poți cumpăra acțiuni fracționate începând de la 1 USD.
Aici trebuie să precizez că funcționalitatea este disponibilă doar pentru acțiunile listate la Bursa de SUA. Pentru toate celelalte instrumente financiare vei putea cumpăra doar acțiuni sau unități de fond întregi.
Swap Positions
O funcționalitate nouă, pe care nu am mai văzut-o la nici un alt broker în afară de , este Swap Positions.
Aceasta îți permite, printr-o singură operațiune, să vinzi acțiunile pe care nu le mai vrei în portofoliu și să cumperi cu banii obținuți acțiuni ale unei companii pe care vrei să o adaugi în portofoliu.
Ca să înțelegi mai bine, hai să luăm următorul exemplu.
Să presupunem că ai în portofoliu 10 acțiuni Nvidia în valoare de 2.300 USD. Și presupunem că vrei să le vinzi și să folosești banii rezultați în urma vânzării ca să cumperi acțiuni AMD care se tranzacționează la prețul de 100 USD/acțiune.
În mod normal ar trebui să faci două operațiuni:
- Vinzi acțiunile Nvidia și primești 2.300 USD în cont;
- Cumperi acțiuni la AMD în valoarea de 2.300 USD;
Ei bine, în loc să procedezi cum am descris mai devreme, poți iniția o operațiune de tip Swap prin care vinzi cele 10 acțiuni Nvidia și cumperi 23 de acțiuni AMD. Iar acest lucru te scutește de efectuarea unei operațiuni suplimentare.
Iar în exemplul nostru, pentru că ambele sunt companii listate la Bursa din SUA beneficiezi de acțiunile fracționate ca să investești ban pe ban.
Însă MARE ATENȚIE!
Chiar dacă tu faci o singură operațiune în aplicație, în realitate ea generează două tranzacții diferite. O vânzare și o cumpărare. Așa că, dacă ai încasat un câștig în urma vânzării acțiunilor Nvidia, va trebui să plătești impozit pe el.
Acestea sunt principalele noutăți introduse de aplicația .
Părerea mea despre aplicație
Per total, aplicația arată bine și este destul de ușor de folosit având doar 4 meniuri principale.
Cu toate astea, întrucât aplicația a fost gândită pentru începători, există două lucruri care ar fi putut fi executate mai bine.
Primul dintre ele ar fi posibilitatea de a căuta instrumente financiare după codul ISIN. E adevărat, acesta este un inconvenient în special pentru cei care investesc în ETF-uri, așa ca mine. Însă există și acțiuni care sunt listate pe mai multe Burse. Iar motivul este următorul.
Eu le spun tuturor cursanților mei să caute ETF-ul în care vor să investească după codul ISIN. Asta pentru că ETF-urile pot fi listate pe mai multe Burse. Și nu știi din prima sub ce simbol de tranzacționare îl vei găsi la un broker.
Dacă nu poți să faci asta, va trebui să cauți ETF-ul după nume sau după diferitele simboluri de tranzacționare (tickers) sub care poate fi listat până îl găsești. Iar asta îți va lua mult timp și te poate descuraja perpetuând ideea că investițiile sunt complicate. Iar dacă ești începător, riscul să faci o greșeală și să investești într-un instrument cu denumire similară dar cu alte caracteristici este mult mai mare.
Drept urmare, aș aprecia dacă, la următoare actualizare, cei de la ar include această funcționalitate.
Un alt lucru care ar putea fi îmbunătățit la este relevanța informațiilor disponibile. Pentru că, din dorința de a face aplicația cât mai simplă și să ruleze cât mai repede, părerea mea este că au pierdut din vedere lucrurile esențiale.
Iar ca să înțelegi mai bine la ce mă refer vrea să-ți dau un exemplu.
Să presupunem că vrei să investești în ETF-ul iShares Core MSCI World UCITS ETF.
Dacă îl cauți după denumire nu-l găsești. Așa că îl cauți după simbolul de tranzacționare (ticker).
Acest ETF are 4 simboluri de tranzacționare. Și, pentru că te interesează varianta în EUR, descoperi că pe IBKR GlobalTrader se tranzacționează sub simbolul IWDA. Însă, când scrii asta în aplicație îți apare următoarea listă.
La cum arată lucrurile acum, nu ai cum să știi care dintre cele două opțiuni este varianta în EUR. Așa că intri pe fiecare dintre ele, apeși pe butonul BUY, și vezi în ce valută este calculată valoarea estimată pentru ordin: EUR sau USD.
Eu, pentru că investesc de ceva timp, am dedus că cel de-al doilea ETF este cel în EUR fiind tranzacționat la Bursa din Amsterdam. Însă un investitor aflat la început de drum s-ar putea să se blocheze când vede că este atât de complicat și să renunțe de la prima achiziție.
E adevărat, odată ce ai descoperit ETF-ul care te interesează, poți să-l salvezi Watchlist ca să-l găsești mai ușor. Iar apoi îl poți accesa direct din meniul Portofoliu.
Dar, ținând cont că scopul acestei aplicații este să facă investițiile mai accesibile pentru începători, lipsa unui minimum de informații de bază care te ajută să găsești cât mai ușor instrumentele financiare care te interesează reprezintă, din perspectiva mea, un punct slab.
Cuvinte de încheiere
În prezent, eu văd ca fiind versiunea Lite a aplicației IBKR Mobile pe care, dacă ești deja client , mă gândesc că știi deja să o folosești.
Într-adevăr, are un design mai simplu, mai prietenos și este ceva mai intuitivă. Însă, dacă ai învățat deja cum să faci operațiuni în aplicația respectivă și ai acolo toate informațiile care te interesează, nu văd de ai vrea să-ți instalezi încă una.
Personal consider că, la cum funcționează în prezent, nu este foarte potrivită pentru investitorii începători așa cum se dorește. Dar, ținând cont că este unul dintre cei mai mari brokeri din lume, sunt destul de sigur că vor investi bani și timp pentru a o îmbunătăți.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.